Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2010. december 31., péntek

Görög szilveszter

Ma reggel a gyerekek megint elmentek a faluba énekelni, ilyenkor újévi énekekkel búcsúztatják az óévet és  kívánnak minden jót az elkövetkezendőkre. Idén különösen aktuális ez az aktus, mármint az ideinél jobb évben reménykedni... Egyébként meg nem is rossz biznisz ez az énekelgetés, fejenként 20 euróval lettek gazdagabbak röpke 2 óra alatt! A múltkori körről nem is beszélve... Igaz, ez csak egy sima pénzáramlás volt, mert közben meg ugye hozzánk is jöttek más gyerekek, akiket nem volt szívünk üres kézzel elküldeni :-)) De  a gyerekek pénzéhez nem nyúlunk, amit "megkerestek", az az övék, nincs mese :-)) Így ők jól jártak, mi nem annyira...
A szilveszter itt sokkal családiasabb ünnep, mint Magyarországon. A családok, barátok összejönnek, együtt vacsoráznak, majd éjfél után felvágják a Vaszilopitát, ami egy édes kenyérszerűség, amelynek a közepébe egy szerencsepénzt tesznek. Annyi részre vágják a pitét, ahányan vannak a családban, vagy ahányan jelen vannak éppen, plusz az első szelet Krisztusé, a Szűzanyáé és  Szent Vasziliszé, bár ebben ahány ház, annyi szokás. Mindenesetre úgy tartják, hogy aki a saját szeletében megtalálja a szerencsepénzt, egész évben a jószerencse fogja kísérni. A gyerekek minden évben izgatottan várják ezt a "szertartást", akár itthon vagyunk, akár Magyarországon. Idén életemben először bevállaltam, hogy én sütöm meg a Vaszilopitát. Van egy viszonylag egyszerű receptem, már évek óta szemezek vele, most itt a lehetőség! Persze jó szokásomhoz híven dupla adagot csináltam, mert két pitét csinálok: az egyiket ma éjszaka fogjuk felvágni a barátainkkal, akiket vacsorára várunk, a másikat pedig holnap délben családi körben.
Mint írtam, itt a Télapó is szilveszter este jön Agiosz Vaszilisz személyében, már előre félek, hogyan fogom megállni röhögés nélkül, ha meglátom kedves férjuramat ebben a maskarában. De majd igyekszem disztingválni magam :-DDD 
Holnap majd jövök helyzetjelenteni képekkel megtűzdelve. Addig is itt a Vaszilopita receptje, akit érdekel (ez az eredeti recept, egy pitére való, nem kettőre):

1 kiló liszt
3 kanál sörélesztő 
2 teáscsésze olvasztott vaj
2 teáscsésze cukor
1 teáscsésze tej 
6 tojás
csipetnyi só
machlepi 
vékony szeletekre vágott mandula

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel és egy kis liszttel. A machlepit felforralom egy kis vízben, hogy átvegye az ízt, aztán leszűröm, és megtartom a vizet. 
A lisztet összekeverem a vajjal, a tojással, a cukorral és a felfuttatott élesztővel, a machlepi vizével és egy csipet sóval. Jól összedolgozom, amíg egy közepesen kemény tésztát kapok, aztán lefedve meleg helyen állni hagyom. Kerek cipóformát formázok belőle, megkenem tojással, megszórom mandulaszeletkékkel, a tetejére izlés szerint a tésztából meg lehet formázni a 2011-es számot, de akár csokiból, porcukorból, cukormázból vagy bármi másból is meg lehet "rajzolni" utólag. 
Ja és az alufóliába csomagolt szerencsepénzt ne felejtsétek el beletenni a tésztába sütés előtt, de nem ér tudni, hol van :-))
Saját képpel még nem szolgálhatok, mert most éppen sül a "mű", majd holnap utólag teszek fel, addig csak szemléltetésképpen egy "lopott" példa: 

Forrás: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_5319.html

Még egyszer jó szilveszterezést mindenkinek és az új évre a lehető legjobbakat!!!

Nincsenek megjegyzések: