Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2010. április 6., kedd

Húsvét

Túl vagyunk az ünnepeken is.  Hihetetlen, hogy ilyenkor még gyorsabban telik az idő! Az ember készülődik, vár valamire, aztán szinte észre sem veszi, és már el is múlt a pillanat, amire annyira várt. Csak közben el ne felejtsünk örülni is neki. Egy ideje már tudatosan figyelek erre. Mert az ünnepek előtti felhajtásban hajlamos rá az ember, hogy elfelejtkezzen a legfontosabbról: élvezni az ünnepet! A készülődés, a kapkodás, a stressz megkeseríti az édes várakozást, és mire az ünneplésre kerülne a sor, csak a fáradtság marad. Na nem, ebből nem kérek! Nem kell mindennek tökéletesnek lennie (mondom ezt én, aki maximalista vagyok...), csak lazítsunk, és figyeljünk arra, hogy jól érezzük magunkat, és főleg, hogy a szeretteink is jól érezzék magukat körülöttünk! Hiszen ez az egésznek a lényege, hogy együtt legyünk, örömet szerezzünk és örüljünk!
Nos, azt  hiszem, idén talán megint sikerült egy kicsit elérni ezt a célt! Bár elkapott egy kicsit a gépszíj a nagytakarítással, de nem is annyira a húsvét apropójából, hanem a tavasz - és persze hogy a férjem szabadságon volt, így tudtam egy kicsit ügyködni a ház körül, anélkül, hogy a gyerekek rovására ment volna - ürügyén. Persze mondanom se kell, hogy a csillogás-villogásból semmi sem maradt húsvétvasárnap reggelére, de annyi baj legyen. A lényeg, hogy az idő kegyes volt hozzánk, annak ellenére, hogy a nagypénteki körmenetet elverte az eső, és azt hittem, ez már így is marad. Nem, kellemes nyáreleji meleg fogadott minket vasárnap reggelre. Előző este családostól elmentünk a feltámadási misére, illetve - pironkodva bevallom - csak a végére, mert ugye 3 gyerekkel azért még ez is szép teljesítmény. Főleg, hogy már a nagyszombat reggeli misét is végigülték :)) Az pedig úgy volt, hogy egész héten sikertelenül próbáltam áldozásra vinni a gyerekeket (az orthodox vallásban már a keresztelőtől kezdve áldozhatnak a gyerekek is). Kis falunk papja olyan buzgón letudta a misét minden reggel, hogy képtelenség volt odaérni időben. Így maradt az utolső lehetőség, a nagyszombat. Kedves ismerősök felkészítettek minket, hogy legkésőbb fél 9-re legyünk ott, mert különben lemaradunk az áldozati borról. Na de minket nem lehet ám ilyen könnyen lerázni! Összeszedtük magunkat, és már reggel 8-kor ott voltunk a templomban, ahol gyanúsan kevés ember volt... Persze, mert még el sem kezdődött a mise... Nos, végülis fél 10 lett, mire az áldozásra került sor, úgyhogy úgy érzem, leróttuk  a kötelességünket, hogy 3 kicsivel étlen-szomjan végigültük az egész szertartást... És még csak nem is hisztiztek! Ezekután még kibírták az éjféli feltámadási mise felét is, szóval le a kalappal! Csak akkor törött el a mécses Fotininél, amikor a tűzijátékok durrogásától halálra rémült :)) 
Ezekután vasárnap reggel már pirkadatkor jött a nyuszifészek-kereső brigád... Itt Görögországban nem szokás, de a mi családunkban hagyománnyá tettem, hogy húsvét reggelén különböző helyekre eldugjuk eldugja a Nyuszi az ajándékokat, és a gyerekeknek meg kell találniuk. Ehhez segítségül néhány apró csokitojást dobálunk le előre a földre, hogy azokat követve megtalálják az irányt. Nos, idén a feltámadási ünnep után, mikor a gyerekek már aludtak, döbbentem rá, hogy nem vettünk csokitojáskákat. Sebaj, feltaláltam magam, mire jó, ha olvasni tudó gyerek van a háznál :-D Kis cetliket gyártottam, amiken különböző útmutatások álltak, így az ajándékkeresés kész kincskereső expedícióvá nőtte ki magát! A nappaliból a konyhába, a konyhából a kamrába, onnan a verandára, hátra a kertbe, a faházikóba, majd a kazánházba irányítottam őket, vicces kis szövegekkel :)) Aztán a végső tőrdöfés az izgalmak közepette akkor jött, amikor azt írta az egyik cetli - amit értelemszerűen a Húsvéti Nyuszi írt -, hogy mennie kell, mert üldözi a kutyánk :-D :-D  Azt a döbbenetet!!! Akkor most mi van? Kicsit odébb egy másik útmutatás, hogy menjenek vissza a szobájukba :)) Természetesen közben a szekrény ajtajára is "került" egy cédula, így megkönnyebbülve találtak rá az ajándékokra végül a szekrény belsejében, a szobában, ahonnan kiindult a kincskeresés :)) Nem is tudom, mi volt nagyobb öröm, hogy azt kapták, amit szerettek volna, vagy hogy egyáltalán kaptak valamit ezekután :))
Rövid játék után húsvéti reggeli (házi kalács, pirostojás, sonka, és még tormát is találtam!! - ami nem jellemző errefelé... apró örömök az életben ismét!), aztán irány az udvar: beindult a báránysütő nagyüzem!  Pedig majdnem a báránnyal is megjártuk! Férjem "jó" szokásához híven utolsó pillanatra hagyta a sütnivaló beszerzését, mondván, az nem lehet, hogy itt a faluban ne találjunk bárányt! Hát majdnem nem találtunk... Persze vehettünk volna valamelyik húsboltban is, ahol ki tudja, mióta lógnak a tűző napon az egész báránykák, de azt inkább kihagytam volna az életemből! Mindegy, minden jó, ha  a vége jó, lett friss barink, férj meg legközelebb meggondolja, megéri-e neki végigkoldulni a karámokat, vagy inkább lezsírozza időben a dolgot :P 
Vendégeink is voltak, egy baráti házaspár a gyerekeikkel, később pedig Fotini keresztanyja is csatlakozott hozzánk a lányával, aki Malvina lányom legjobb barátnője. Így teljes volt a boldogsága mindenkinek! Közben a bárányon kívül mi is pirosra sültünk a napon, olyan meleg volt, de egyáltalán nem bántuk!!! Egy szál pólóban, füstösen, koszosan, sárosan, mindenféle felesleges pompa nélkül, tökéletesen éreztük magunkat!
Sötétedésig állt a bál, ettünk, ittunk, jól mulattunk, és mondanom se kell, az altatással sem voltak gondjaink :)) De mi, felnőttek is régen feküdtünk már ki le ilyen korán :))
Kívánom, hogy minden ünnepünk hasonlóan stresszmentes, vidám együttlétre sikerüljön a jövőben! 

Tavasz!!

Feltámadás után fáradtan

Bazinagy görög zabálás :))
(igen, az ott egy Egri Bikavér :P)


Nincsenek megjegyzések: