Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2010. október 10., vasárnap

Hidegváltás

Meséltem már egyszer, hogy Görögországban mindennek megvan a maga ideje. A hidegnek is. Aminek elvileg nem most kellene lennie. Mivelhogy a fűtésszezon még nem indult be. A legtöbb ház, lakás fűtőolaj-égésű kazánnal működik. Fűtőolajat pedig csak október 15. után lehet kapni a töltőállomásokon, előbb nem. Ha fene fenét eszik, akkor sem. Meg kell rendelni, és tartálykocsikban házhoz szállítják. De ezzel még mindig nincs vége, mert a tömbházakban, ahol közös kazán van, általában még ennél is később, csak október végén kapcsolják be a fűtést. Először még karban kell tartani a kazánt, aztán mire a fűtőolajat is megrendelik... mert ugye nem lehet időben elintézni ezeket a dolgokat, sokkal egyszerűbb mindent az utolsó pillanatra hagyni. Mint mindig, most is tisztelet a kivételnek. Igen, én belátom, hogy amíg kint tombol a 30 fokos kánikula, nehéz belegondolni, hogy lassan fűteni kell. De ha én 15 év ittélés után már régesrég rájöttem, hogy a hideg egyik pillanatról a másikra beköszönt, akkor a "bennszülötteknek" nem látom be, miért esik nehezükre felfogni. Márpedig - globális felmelegedés ide vagy oda - megint ez történt. A múlt héten még ujjatlan pólóban rohangáltunk, aztán meg hirtelen elő kellett kapnom a télikabátot. Beismerem, idén tényleg korán jött a hideg. Tavaly még november elején is vígan elvoltunk fűtés nélkül, de emlékszem már olyan évekre is, amikor még a tömbházban laktunk, hogy október közepén bizony már erőteljesen noszogattuk a közös képviselőt, hogy mi lesz már, megfagyunk! 
Most, hogy családi házban lakunk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, a magunk urai vagyunk, akkor kapcsoljuk be a fűtést, amikor akarjuk. Vagyis csak szeretnénk, mert ugye a fűtőolaj-szezonnak még nincs itt az ideje... Tavalyelőtt előrelátóak voltunk (vagy inkább csak takarékosak), mert a tél végén még feltöltöttük a tartályt. Naná, mert szezon végén majdnem feleannyiba került a fűtőolaj. Így a tavalyi telet gond nélkül kezdtük. Idén tavasszal nem álltunk úgy anyagilag, hogy még a fűtésre is költsünk, így ez "érdeklődés" hiányában elmaradt. Na nem mintha most jobban állnánk, de most meg kell venni, ha tetszik, ha nem. Ja, és jóval drágábbért. Úgy kell nekünk. Vagyis kellene, ha legalább lenne. De nincs. Hideg viszont van. Valamennyi azért még maradt a tartály aljában, de ezzel most óvatosan gazdálkodunk, vészhelyzet esetére. Addig is itt vannak a villanyradiátorok, azok mellett melegszünk. Most visszasírom a lakásunkban lévő kandallót, itt az sajnos nincsen. De annyi baj legyen. Azért reménykedem, hogy ez még nem az igazi tél, mert ahhoz azért még egy kicsit mintha kora lenne. Mindenesetre egy kicsit több rugalmasság szorulhatna az emberekbe, ami az időpontokat illeti. Mikor veszik már észre, hogy nem azért kell az olaj, mert elmúlt október 15, hanem azért, mert hideg van????


2 megjegyzés:

Flögi írta...

Nálunk meg most jött az indiánnyár, nagyon kellemes meleg van. A lakásunk meg valahogy úgy veszi át a meleget a másik lakásoktól, hogy sosem fűtünk, csak ha mínusz tíz fok alatt van kint. Fűtés nélkül is 22 fok szokott lenni. Szerencsések vagyunk.

Krinya írta...

Igen, azért a lakásoknak is megvan az előnye :)) Mi is alig fűtöttünk valamit, amikor alattunk is, fölöttünk is nyomták ezerrel a fűtést, de most, hogy családi házban vagyunk, jobban megérezzük a hőmérsékletváltozást :))
Azért ma már sokkal melegebb van, ki lehet bírni, de ezektől a hirtelen, átmenet nélküli váltásoktól tudok kiakadni...