Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2011. január 6., csütörtök

Vízkereszt

Január 6-ával, a Vízkereszt napjával véget ér a 12 napos karácsonyi ünnepkör. Döbbenet, hogy milyen gyorsan elreppent megint ez a pár nap! Amennyire nem volt ünnepi hangulatom még karácsony előtt pár nappal sem, most viszont annál inkább sajnálom, hogy már megint elteltek az ünnepek. Úgy érzem, már megint nem volt semmire sem idő, nem volt elég a pihenés, a játék, az együtt töltött gondtalan percek... talán ezekből soha nem  is elég :-)) De így az ünnepek után mindig elfog a szomorúság, az idő múlása valahogy még inkább belémhasít. A karácsonyfa leszedéséhez, az ünnepi díszítés összeszedéséhez meg különösen nem fűlik még a fogam. Nem tudom megunni őket, akármeddig is van feldíszítve a lakás. Utána napokig olyan üresnek tűnik minden, amíg újra meg nem szokjuk a "hétköznapi" dekorációt. Persze nem is tudom, mikor fogok sort keríteni minderre, mert megint sűrű lesz a programunk az elkövetkezendő napokban. Aztán meg lassan a téli szünet is véget ér, és ideje lenne visszarázódni egy kicsit az iskolás életbe.
De még vár ránk egy és más, mielőtt - jövő hétfőn - újra bekerülünk a hétköznapok sodrásába.
Vízkereszt napját ugyanis megint érdekesen ünneplik a görögök. Ezen a napon, Jézus megkeresztelésére emlékezve körmenetet tartanak, a papok és a hívők kivonulnak a hozzájuk legközelebb eső vízhez, legyen az bárhol: tengernél, tónál, folyónál - ahol ami "kéznél" van -, vagy ha más nincs, jobb híján egy nagy keresztelő medence is megteszi. Rövid ünnepi szertartás után egy keresztet dobnak a vízbe, ami a víz megszentelését jelképezi. Aztán vállalkozó kedvű fiatalok beleugranak a vízbe, hogy kihozzák a keresztet. A hagyomány szerint, aki legelőször eléri a keresztet, egész évben jó szerencse és egészség fogja kísérni. Rájuk is fér, mert így január elején vízbe ugrani bizony elég tüdőgyulladás-esélyes vállalkozás - szerintem, ettől függetlenül mindig akad pár bátor jelentkező. 
Remélem, nem lesz túlságosan hideg (bár azt igérik a meteorológusok), hogy ki tudjunk menni egy kicsit a tengerpartra nézelődni. A gyerekeknek mindig nagy élmény ez az esemény.


Aztán még van/lesz egy csomó névnaposunk is, ahova nem is tudom, mikor jutunk el. Ma Fotini is ünnepel, így délután megint látogatókra számíthatunk. Nem is tudom, mi a jobb, az ünnepi forgatag, vagy végre a jól kitaposott hétköznapi mókuskerék :-))

Nincsenek megjegyzések: