Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2011. február 23., szerda

Megpecsételődik

...iskolánk, és ezzel együtt falunk sorsa is ma délután. Korábban már írtam, hogy a Kallikratisz tervnek köszönhetően nagy változások vannak az önkormányzatok területén, és ez a falukat hátrányos helyzetbe hozza. Na, itt az utolsó tőrdöfés: az iskolánkat le akarják fokozni! A hatosztályos általános iskolát olyan szinten akarják "gazdaságosabbá" tenni, hogy összevonnak 2-2 osztályokat, vagyis az elsőt a másodikkal, a harmadikat a negyedikkel és így tovább. Ezt ugye nem kell magyarázni, hogy senkinek sem lesz ez jó :-(( Tanároknak sem, hiszen elveszítik a munkahelyüket, de a diákoknak főleg nem. A szívem megszakad, mert a mi falunk iskolája tényleg annyira színvonalas volt. A sors iróniája, hogy épp az elmúlt hetekben nyertek meg egy pályázatot, miszerint zárt tornatermet építtethetett volna az iskola. Ez görög viszonylatban nagy szó, mert még a legtöbb városi iskolának sincsen tornaterme, nemhogy egy falusinak... Hogy hogyan és miként történik egy testnevelésóra, arról majd máskor mesélek, most mindenkinek a fantáziájára bízom...
A lényeg a lényeg, a héten jött volna az építtető cég, hogy megkezdjék a tornaterem alapozását, és az igazgató kénytelen volt elküldeni őket, hiszen ha tényleg lefokozzák az iskolát, akkor nemhogy tornateremre nem lesz szükség, hanem még az iskolát is hamarosan be fogják zárni. Hiszen közel van a város, ki akarná a gyerekét egy harmadrangú iskolába járatni, ha a városba is mehet? Én biztos nem, de ahogy a többi szülőkkel beszélgettünk, más sem. Egyébként is, a 6 általános után mindenképpen a városba kell járatni a gyereket gimnáziumba, és akkor már nem mindegy, hogy milyen alapokról indul: ha itt egy összevont iskolából kerül be az ottani rendszerbe, hatalmas hátrányból indul a többi gyerekkel szemben, akik a városban jártak általánosba. 
Ördögi kör: ha jövőre a legtöbb gyerek elmegy innen, akkor nem kell sok, hogy bezárják végleg az intézményt :-(( Beindul a dominó: általános iskola nélkül a falu is kihal. A legtöbb fiatalt még éppen ez tartotta vissza eddig, hogy ne költözzön el, mert a falunak erős iskolája volt. Nekünk is ez volt  a legfontosabb szempont, amikor kiköltöztünk, mert olyan településre nem mentünk volna, ahol nincs megfelelő oktatási intézmény. Most viszont már késő bánat, és nincs kedvem újra visszaköltözni a városba emiatt. Viszont nem lesz egyszerű menet, ha még az iskolába járás logisztikáját is meg kell oldanunk. Nembeszélve arról, hogy a városi iskolák már így is túltelítettek, ha most a környező falvak diákjai is beözönlenek, fenntarthatatlan lesz az állapot. Szóval se így, se úgy nem jó. Az itteni iskolának az az előnye is megvolt, hogy kevés gyerek volt egy osztályban, tisztára, mintha csak magánórákon lennének, a tanítóknak több ideje és türelme volt a gyerekekkel foglalkozni, akár egyenként is. És tényleg nem lehet panasz a hozzáállásukhoz. Ezt egy városi iskolában el sem lehet képzelni. 
Azért én még mindig reménykedem, bízom egy égi csodában. Ma délután dől el a sorsunk. Bár a többiek szerint az ügy már rég eldőlt, az egész regionális gyűlés csak egy színjáték lesz. A mi falunk képviselői valamiért nem végzik elég hatásosan a dolgukat. Bezzeg egy másik, közeli falu összesen 20 diákkal rendelkező iskolájának "haja szála" sem görbül majd, pedig a legkézenfekvőbb az lenne, ha összevonnák a két iskolát, és megtartanák a hat osztályt. De nem, inkább minősítsük le ezt, mert a másik falu valahogy jobban menedzselte magát. Így megy ez kérem szépen, a protekciós rendszer soha nem fog megváltozni. 
A görögök lendülete azonban igen. Régebben ennél sokkal kisebb dolgokért is az utcára vonultak, szervezkedtek, aláírást gyűjtöttek, háborogtak, aztán végül kiharcolták, amit akartak. Ma az egész ország területén általános sztrájkot hirdettek, ennek ellenére az iskolánk tanárai szorgalmasan megtartják ma is az órákat; az amúgy is megszorított költségvetésükbe már nem fér bele a sztrájk okozta jövedelemkiesés. Pedig nekik ma főleg lenne okuk kivonulni. De nem, némán beletörődnek, csendben, szinte suttogva tárgyalják  csak ki az eseményeket egymás között, és ők is csak a csodában bíznak, hogy egyszercsak felébredünk, és minden ugyanolyan szép lesz, mint régen. A falu élete újra pezsegni fog, a téren színes kultúrális eseményekkel szórakoztatják a népet, az iskolások felvonulnak és szavalnak, mindenki táncol és hétágra süt a nap...
Ébresztő!!! 


Nincsenek megjegyzések: