Főszereplők:

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2011. március 7., hétfő

Karnevál Xanthiban

Ma délben hirtelen felindulásból Xanthiba mentünk, hogy megnézzük az egész országban híres karnevált. Xanthi egy helyes kis város, a hegyek tövében, amely magában is egyedülálló hangulatot áraszt. Ilyenkor viszont a karnevál idejére egy egészen különleges eksztázisban van az egész város. Az egész ország területéről özönlenek az emberek, hogy megnézzék, vagy netán fel is vonuljanak az  ünneplő tömeggel. A város utcáit lezárják erre a napra a közúti forgalom elől; az ide érkező autósokat már a városon kívül egy direkt erre az alkalomra kialakított nagy parkolóhelyre irányítják, és onnan buszokkal szállítják be a központba a látogatókat. Nagyon szervezett az egész, és praktikus is. Még így is csak lépésben lehet haladni az autópályáról levezető úttól a parkolóig, annyira nagy a forgalom. El sem tudom képzelni, mi lenne, ha az autósokat is beengednék a városba... 
Már a város szélén megcsapott minket az ünneplés szele. Mindenhol utcai árusok, akik különféle álarcokat, kalapokat, maszkarázáshoz szükséges egyéb kellékeket, valamint sípokat, szerpentineket, apró tüzijátékokat árultak. A lelkes tömeg már javában hömpölygött a központi téren, és bömbölt a bulizene, minden a jelmezes felvonulás kezdetét jelezte. 


Nem is kellett sokat várnunk. Az idei karnevál fő témája - mi más? - a gazdasági válság, és az IMF  Görögország felé irányuló megszorító feltételei voltak. Azonban szó sem volt kesergésről: egészséges humorral, néha cinizmussal próbálták elterelni a sötét gondolatokat a recesszió okozta gondokról, és azt az üzenetet hordozták, hogy a görög népet nem lehet ilyen könnyen megtörni, és akkor is bizakodva néz a jövőbe, amikor az előrejelzések szerint  nem sok jóra számíthat. Annyira megható volt ez a gesztus!

A város főterén található jellegzetes óratorony, amelyet a helyiek enyhe szerénytelenséggel csak "Big Ben"-nek neveznek :-)) 

Theodoros Pagkalosról, a görög kormány elnökhelyetteséről készült szekér, amellyel azon bejelentését figurázzák ki, miszerint "együtt ettük meg" - értsd nem csak a politikusok, hanem a nép is... no comment - az állami deficitet okozó tetemes pénzösszegeket.

Δ.Ν.Τ azaz az IMF rabjai

Őket is megfestették az előttük eltáncoló felvonulók

Szintén az IMF-es King Kong, aki megkaparintotta a lány képébe bújt Görögországot

Ez akár kommentálni se kell...

Mindezek ellenére jókedv, szórakozás, tánc, nevetés, konfetti-eső és tűzijáték, ez jellemezte ezt a kicsit keserédesre sikeredett karnevált.Közben eleredt az eső is, de ez senkit nem zavart, mert időközben annyira fergeteges lett a hangulat, hogy kicsik és nagyok mindent feledve együtt ropták az utca közepén. 
Bár nem először mentünk már erre a karneválra, ezúttal is felejthetetlen élmény maradt! 







Ezennel véget ért a farsangi szezon, holnap Húshagyó hétfő - ami itt egyben munkaszüneti nap is - és elkezdődik a húsvét előtti nagyböjti időszak. Remélem, jó idő lesz, mert ilyenkor hagyományosan sárkányt eregetnek a szabadban, már nagyon készülnek rá a gyerekek is. A meteorológusok viszont hidegfrontot igérnek. Meglátjuk, kinek lesz igaza :-))

Nincsenek megjegyzések: